Stem van de Rivier

Sinds september 2023 geeft Ter Dilft de Schelde een stem binnen expo, voorstellingen, workshops en meer.

Kunstenaars, filosofen, wandelaars en wetenschappers werden en worden door de natuur - en door het water in het bijzonder - uitgedaagd, geïnspireerd en ontroerd. Ook Ter Dilft voelt zich aangesproken om het op te nemen voor de Schelde, die niet weg te denken is in het groene Bornem. Ze intrigeert en infiltreert al eeuwen. De actualiteit wereldwijd waarschuwt voor droogte en watersnood, klimaatverandering en teloorgang van de natuur.

Maar we willen niet doemdenken. Integendeel, we omringen ons in het kader van de Stem van de rivier met hoopvolle en kritische verhalen. Met muziek, beeldende kunst, debat en discours, literatuur, workshop en wandeling willen we de rivier zeker een seizoen lang een stem geven.

Rivierverloren

De Schelde onderzocht, een onderzoeksproject, een tentoonstelling en een wandelgids van Koen Broucke

Al wandelend onderzocht Koen Broucke de Schelde. Vragen die hij zich stelde: wat ligt er onder de waterspiegel, wat trekt ons hierin aan, wat werd er in de Schelde weggegooid, meegevoerd, geloosd… Wat verbergt het water en wat omhult het water? Hoe is de loop van het water doorheen de eeuwen veranderd en zal die verandering ook in de toekomst verderzetten? Wat is de rol van de klimaatopwarming? Hoe grillig is een rivier? Hij had hierover gesprekken met Scheldejutters, vissers, verzamelaars, kunstenaars, historici, natuurbeheerders, buurtbewoners en toevallige passanten.

Dat resulteerde in een expo (20.10 - 03.12.2023), een concert en een wandelgids.

Willem Rosiers

Zeemaal

Een culinaire theatervoorstelling van Laika

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Theatermaker Sien Vanmaele neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen. Haar queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt, waar alle leven uit voortkomt.

Deze voorstellingen kon je in Ter Dilft mee beleven in september 2023.

Landschap in Landschap,

Een kunstwerk op de dijk in Wintam van ontwerpduo Gijs Van Vaerenbergh 

Richtdatum voor opening: 2024-2025

Gijs Van Vaerenbergh
Naar top