Interview - PerDju geeft voorwerpen een stem

Tinneke Van Ransbeeck maakte een voorstelling voor iedereen die ooit al eens iets verloren heeft. Een leegstaand winkelpand of opslagruimte wordt voor de voorstelling omgetoverd tot de fictieve opslagplaats ‘PerDju’. Zo verbindt de voorstelling het verhaal van Tinneke met dat van de verloren herinneringen van de speelplek…

- Uit Ter Dilft Magazine, juli 2024 -

Stel je even voor…  

Ik ben Tinneke, 28 jaar en kom uit Aalst. Als 18-jarige wist ik niet onmiddellijk wat ik wou studeren. Ik twijfelde tussen radio en geneeskunde. Uiteindelijk werd het kinesitherapie. Na die 5 jaar dacht ik: dit wil ik nooit meer doen (lacht). Zo besliste ik om toch nog 4 jaar radio te gaan studeren aan het RITCS. Momenteel werk ik als freelancer voor Ketnet, ben ik leerkracht Woord en begeleid ik radioworkshops voor kinderen. 

Ik heb nooit echt drama- of theaterles gevolgd, maar ik vond het altijd leuk om met mensen te praten of iets te doen met mijn stem. Als er een schooloptreden was, schreef ik mij als eerste in om mee te doen, niet voor één rolletje maar voor allemaal (lacht). En toen ik op de opendeurdag van het RITCS zag dat Luk Haekens van De Ideale Wereld docent was in de opleiding radio, was ik helemaal verkocht… 

Hoe ben je terechtgekomen bij Eigen Kweek? 

Een vriend had zich ingeschreven in de provincie Antwerpen en adviseerde mij om hetzelfde te doen in Oost-Vlaanderen met mijn afstudeervoorstelling PerDju. Eigen Kweek kwam op het juiste moment op mijn pad. Als je afstudeert, moet je die veilige ‘schoolbubbel’ verlaten en je eigen weg zoeken om ergens te mogen spelen. Eigen Kweek begeleidt ons op alle vlakken en dat is echt een grote hulp. 

Kun je iets meer vertellen over je voorstelling? 

PerDju is een opslagruimte waarin alles wat je kunt verliezen, terechtkomt. Dat kan gaan van je sleutels, tot zelfs een stukje van je hart. In het stuk is het hoofdpersonage zichzelf een beetje kwijt… ook al weet ze dat aanvankelijk nog niet. Door met de voorwerpen in PerDju te babbelen, beseft ze zelf ook wat ze kwijt is…  

Johanna Coenjaerts
Johanna Coenjaerts

Hoe is de voorstelling ontstaan? 

Ik ben een hele grote tweedehandsliefhebber. Elke week passeer ik in een kringwinkel. Als kind beeldde ik mij al in hoe spullen zouden klinken als ze zouden kunnen praten. Ook binnen mijn opleiding deed ik altijd dingen met voorwerpen. Op die manier had ik al heel veel voorwerpen verzameld waar ik ooit iets mee wou doen. Bij PerDju heb ik al die spullen samengebracht en een stem gegeven. De bedoeling is nu om met de steun van Eigen Kweek de voorstelling nog verder uit te werken… er zijn alvast ideeën genoeg (lacht)! 

Wat kan ons publiek verwachten? 

Het is écht een voorstelling voor jong en oud. Heel speels met kinderlijke elementen, maar er komen ook meer volwassen thema’s aan bod. Zo is er bv. Rita, een retro slazwierder en iets ouder model waar niemand nog naar omkijkt. Ze zou zo graag nog eens een laatste keer zwieren, maar vindt geen danspartner. Het gaat soms wat dieper, maar het is ook een leuke chaotische boel waarin je even wordt ondergedompeld. Ik vind het heel fijn om audio te vermengen met theater. Je hoort dus de stemmen van mensen zoals Koen De Graeve en Els Dottermans maar er springt ook te pas en te onpas een koerier van BROL.COM binnen… 

Wij zijn al fan van die koerier! 

Tinneke Van Ransbeeck 

  • Aalst, °1996  
  • Masterdiploma radio aan het RITCS
  • Stemactrice bij Ketnet
  • Podcast- en audiotheatermaakster
  • Leerkracht Woord
  • Begeleidt radioworkshops voor kinderen 
Naar top