Willy Sommers op tour

Backstage Babbel
Willy Sommers is momenteel op tournee met 'De soundtrack van mijn leven'. Hierin neemt hij het publiek mee doorheen zijn muziekcarrière. In oktober 2023 hield hij halt in Bornem. Merel en Eliz van OLVP Bornem mochten hem even spreken voor de show.

- Uit Ter Dilft Magazine, januari 2024 -

Het begon allemaal in een rockbandje voor jou, klopt dat?

Ja, ik ben begonnen in een coverband in 1968. Ik speelde basgitaar en zong ook. We speelden vooral nummers van de jaren ‘60 en ‘70, van bands zoals The Beatles en The Rolling Stones. Toen zongen we nooit in het Vlaams. Na een optreden kwam er een producer van een platenfirma in onze kleedkamer. Hij zei dat hij geïnteresseerd was, maar alleen in mij. Ze zochten nieuw Vlaams talent. In maart 1971 is mijn eerste plaat  uitgekomen. Dat was niet echt een heel groot succes. Het was eerder een kennismaking van het publiek met mijn naam. Mijn tweede single Zeven anjers, zeven rozen werd meteen een ‘evergreen’ in Vlaanderen. Dat was de start van mijn carrière.

Heb je nog contact met de mensen van je coverband van toen?

Ja, ze komen soms naar mijn optredens kijken en dan gaan we altijd samen iets drinken. Zij zijn ook nog altijd veel bezig met muziek. Ze spelen in een orkest. 

Je blikt tijdens je concert terug op je muzikale carrière. Heb je een persoonlijke favoriet?

Als een leeuw in een kooi is een liedje dat me na aan het hart ligt. Het was mijn redding na de magere jaren, toen de radio geen Belgische producties ondersteunde. Het is een liedje dat iedereen kent. Je kan het Vlaams erfgoed noemen.

Hoe voelt het om een bekende Vlaming te zijn?

Ik word overal herkend, maar daar heb ik echt geen probleem mee. Ik ben altijd bereid om een selfie te nemen met een fan of een handtekening te geven. In slechte periodes zijn die mensen er ook voor mij.

Had je negatieve ervaringen in je carrière?

Niet echt, ik ben altijd omringd door fijne mensen. Ik heb nooit het negatieve van de showbizz ervaren. Ik heb er zelfs vrienden aan overgehouden. Hier in Bornem, bijvoorbeeld, woont een fotograaf met wie ik veel samenwerk. Ik beschouw hem nu als een echte vriend. Elk jaar kom ik ook naar een festival in Bornem. Ik kom graag naar hier.

Welk liedje wordt naast Laat de zon in je hart het vaakst aangevraagd? 

Bij mijn nieuwjaarsconcerten mogen fans vooraf suggesties doen. Daar houden we dan rekening mee bij het opstellen van de setlist. Er komt een nieuwe tour aan: Op verzoek. Iedereen mag dan verzoeknummers aanvragen. De populaire songs worden natuurlijk vaak aangevraagd. Als er een ouder nummer wordt gevraagd, kan het een speciale betekenis hebben voor de mensen en dat vind ik fantastisch.

Schrijf je de teksten van die hits allemaal zelf?

Ik heb een team rond mij dat teksten en muziek schrijft, maar zelf schrijf ik ook. Mijn team geeft mij altijd nieuwe impulsen. Dat zorgt voor inspiratie. Soms trekken we bijvoorbeeld een weekend naar de Ardennen om samen aan liedjes te werken.

Heb je nog grote plannen voor in de toekomst?

Het liefst ga ik nog zo lang mogelijk door. Ik heb heel trouwe fans en dat voel ik als ik op het podium sta. Momenteel treed ik ongeveer 200 keer per jaar op. Als ik niet op het podium sta, speel ik graag tennis, golf of padel met mijn vrienden. Ik ga ook regelmatig naar de fitness, want het is belangrijk dat ik in goede gezondheid blijf.

Op welke award ben je het meest trots? 

Op mijn MIA’s. Ik kreeg drie keer de award voor Vlaams populair. Die vind ik belangrijk omdat die gegeven is door de muziekindustrie zelf. Ze staan te schitteren in mijn kantoor. 

Willy Sommers in de backstage van Ter Dilft
Naar top