De winnende posters worden samengebracht in een tentoonstelling die door de Arabische staten reist. De derde editie kwam in 2021 voor de eerste keer naar Europa: van Abu Dhabi recht naar Bornem! En dat gebeurt nu opnieuw met de vierde editie, waarvan de deadline om in te sturen net achter de rug is.
Maar waarom eigenlijk zo’n initiatief? We vroegen het aan Jochen Braun, professor graphic design aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en medeoprichter van 100/100 BAP.


Waarom is het nodig is om Arabisch design wereldwijd onder de aandacht te brengen?
— Wij denken niet meer dat het een kwestie is van noodzakelijk zijn. De echte vraag is waarom het zo weinig wordt benadrukt? De Arabische gemeenschap - en dus ook haar visuele communicatie - is niet beperkt tot bepaalde landen of nationale grenzen. Onze inzendingsstatistieken laten dat heel duidelijk zien.
De Arabische beeldtaal maakt - net als vele andere - al deel uit van verschillende samenlevingen wereldwijd en draagt bij aan de schoonheid van een diverse samenhorigheid. Toch krijgt Arabisch design minder aandacht binnen de globale designwereld, maar ook in de bredere culturele ruimte.
In de Arabische regio, maar ook in veel andere delen van de wereld, is vormgeving en het bijbehorende onderwijs voornamelijk Europees of Noord-Amerikaans georiënteerd vanwege historische ontwikkelingen. Nochtans valt er nog veel meer te ontdekken en van elkaar te leren. De Arabische beeldcultuur is en mag geen uitzondering zijn in deze gezonde en noodzakelijke dialoog die alle culturen zouden moeten voeren in de verbonden wereld waarin we leven.
Is er een merkbare evolutie tussen de eerste en deze laatste editie?
— Ja, in alle aspecten. Terwijl in de eerste ronde ongeveer 1600 posters uit 15 landen werden ingezonden, werden in de vierde ronde meer dan 2500 posters uit 23 landen ingezonden, wat neerkomt op een totaal van meer dan 7400 ingezonden posters voor alle vier de rondes. Hét bewijs dat de uitstraling van deze wedstrijd alsmaar groeit.
Naast deze groeiende aantallen zagen we meer inzendingen in puur Arabisch, een hogere kwaliteit in Arabische belettering en van gebruik van Arabische lettertypes in het algemeen. Dit illustreert de trend binnen de regionale ontwerpscene om terug te keren of het Arabisch te reactiveren als de primaire verbale en visuele taal voor communicatie. We zijn duidelijk getuige van een renaissance van Arabisch grafisch ontwerp dat zich richt op het vinden en tonen van zijn eigen originele visuele stem. Deze trend is ook te zien in het aantal nieuw ontworpen Arabische lettertypes die de afgelopen 10 jaar op de markt zijn gekomen.
Jochen Braun
- Woont en werkt in Caïro, Egypte
- Ontwerper, docent en consultant
- Professor graphic design aan de American University in Cairo
- Medeoprichter van het design initiatief 100/100 BAP