naar top
CC Ter Dilft
historische voorstellingen
di 05 juli 2022

Met historische waarde

Theatermakers en muzikanten nemen vaak een historische gebeurtenis als uitgangspunt van hun voorstelling. Zo ook deze 5 uit ons aanbod van 2022-2023.

Muziek bij de Vliet trekt naar het oude Griekenland

Vr 16.09 | 20 uur

In de Griekse oudheid sprak met over persoonlijkheidstypen als vier temperamenten: het sanguïnische, flegmatische, cholerische en melancholische. Voor deze feesteditie van Muziek bij de Vliet (10 jaar!) werd muziek geselecteerd die emoties opwekt, een barokke praktijk die teruggaat tot het oude Griekenland en de leer van de vier temperamenten.

Jan Decleir als Margareta van Parma en Willem van Oranje

Do 13.10 | 20 uur

450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Het inspireerde Goethe en Beethoven en nu ook Het Banket en I SOLISTI. Muzikanten, koor en acteurs gaan met elkaar in dialoog om deze historische gebeurtenissen terug tot leven te wekken. Muziektheater van de bovenste plank!

De roaring twenties komen eraan! 

Wo 14.12 | 20 uur

In de marge van de onderhandelingen van het Verdrag van Versailles ontmoeten drie mensen mekaar in een hotellobby in Parijs. De jonge econoom John Maynard Keynes (Michaël Pas), ballerina Lydia Lopokova (Clara Cleymans) en Charles D.B. King, gezant van Liberia (Prince K. Appiah). Er ontspint zich een gesprek over vrijheid, waar ze alledrie naar op zoek schijnen.

Het licht kwam er op Dag 4 

Do 02.02 | 20 uur

Op dag 4 plaatst God licht in het hemelgewelf. Op het einde van de 19de eeuw ontwerpen uitvinders de gloeilamp. Niet veel later verklaart een filosoof de God van het natuurlijke licht dood. Vandaag ondernemen drie mannen van artistiek gezelschap Frieda een seculiere reconstructie van dag 4 en gaan met moderne technologieën op zoek naar het goddelijke licht.

Liefde in tijd van de Tsaren

Za 08.04 | 14 uur

In de operette De Tsarewitsch zien we de zoon van de Tsaar verscheurd worden tussen liefde en vaderland. Het streng Russische regime verbiedt hem contact met vrouwen tot hij trouwt. Maar wanneer de danseres Sonja als jongen verkleed zijn kamer binnenkomt, verandert zijn koppigheid al snel in genegenheid. 

Alle nieuws