Al de Duitse componisten uit de 17de eeuw stonden onder invloed van wat er op dat moment in Italië gebeurde op muzikaal vlak. Zij brachten nieuwe inzichten naar hun vaderland, verenigden ze met hun taal en met hun historisch Luthers choraalrepertoire en hebben bijgevolg ook de grote meester Bach beïnvloed die daarmee dan weer een zeer persoonlijke muziektaal ontwikkelde. Die ‘Weg naar Bach’ werd geplaveid door o.m. Hans Leo Hassler, Heinrich Schütz, Dietrich Buxtehude, Johann Kuhnau en vele anderen.

Currende is niet aan zijn proefstuk toe. De meer dan 40 CD-opnames zijn daarvan getuige. Het ensemble is ook niet in één categorie thuis te brengen. Het is een grote pleitbezorger van de Vlaamse polyfonie, maar voert met even grote overtuiging de vroeg-barokke muziek van Schütz of Monteverdi uit, of de hoog-barokke muziek van Bach.

Samen met huis-organist Bart Jacobs ontwikkelde Erik Van Nevel met Currende een concertprogramma met enkele uitzonderlijk mooie, muzikale parels uit het Duitsland van de 17de  eeuw. Het zijn opzienbarende delicatessen, te koesteren als waardevolle kroonjuwelen.

Het Thomas-orgel van de centrumkerk van Bornem werd in 2013 gebouwd door de Belgische orgelbouwer Dominique Thomas en is van een uitzonderlijke schoonheid waar de muziek van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten voortreffelijk tot zijn recht komt. Reden te meer om dit orgel opnieuw te laten schitteren tijdens de orgelzondagen: vier unieke, zomerse, orgelconcerten door top-organisten, in combinatie met andere musici en ensembles. Na elk concert kan u genieten van een overheerlijke gratis Bornem Tripel/Dubbel in de tuin van de oude pastorie.

Een organisatie van Orgelvereniging Bornem ondersteund door de Gemeentelijke Cultuurraad Bornem en Cultuurcentrum Ter Dilft.

Dit is een externe organisatie, de Ter Dilft-voordelen gelden niet bij deze voorstelling.

Wanneer

  • zo 22 oktober 2023
    van 15 uur tot 16 uur

Waar

naam
Kerk Bornem
adres
Kardinaal Cardijnplein2880 Bornem

Prijs

€ 18,00
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina