Dit is een archief item!

Een theaterstuk waarin jongeren vragen stellen over verzet en over de toekomst. Vertrekkend vanuit hun eigen leefwereld onderzoeken ze het verleden. Inspiratie halen ze uit het verhaal van De Zwarte Hand, een van de eerste verzetsgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mathilde, een leerlinge in het laatste jaar secundair houdt voor haar klasgenoten een lezing. Over de vragen van de lerares Maatschappijleer: Waar wil jij je tegen verzetten? Wat betekent verzet voor jou? Niet wetend waar te beginnen ging ze met haar grootmoeder aan de praat. Die vertelde over haar vader die als jongeman aansloot bij De Zwarte Hand, werd opgepakt en gedeporteerd en na de bevrijding als een wrak terugkwam.

Mathilde vertelt en toont op een scherm aan haar klasgenoten wat ze heeft ontdekt. Ze roept scènes uit het dagelijkse leven van die tijd op. Gespeelde taferelen die tonen waarmee jong en oud in die moeilijke jaren en onmiddellijk na de oorlog werd geconfronteerd. En hoe jongeren daar nu naar kijken. Vanuit haar verontwaardiging geeft ze haar klasgenoten mee dat vandaag dikwijls amper verschilt van gisteren en dat de geschiedenis ons heel wat lessen voorhoudt.

Tekst: Tjen Mampaey en Luc Pien samen met de jongeren van Atheneum Boom naar het boek De Zwarte Hand. Het verzet tegen de nazi’s in Klein-Brabant en de Rupelstreek van Tjen Mampaey
Regie: Luc Pien
Met: scholieren secundair Atheneum Boom, Toneel Harlekijn, Toneelkring De Scharnier e.a. 

Een samenwerking met cc Binder en CC De Steiger.

Vrijdag 24/03/23 om 13.30 uur
cc Binder, Puurs-Sint-Amands
Voor 3de graad secundair onderwijs
5 euro

Wanneer

  • vr 24 maart 2023
    van 13.30 uur tot 15 uur

Waar

naam
cc Binder
adres
Forum 92870 Puurs (Puurs-Sint-Amands)

Organisatie

naam
CC Ter Dilft

Contact

website
Bestel tickets
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina