Dit is een archief item!

Voor het eerst maken Laika en het muziekensemble Zefiro Torna samen een voorstelling. BALSAM is een muzikale en zintuiglijke performance. Een alchemistisch concert. Een zinnenprikkelend laboratorium waarin vocale en instrumentale composities samensmelten met verrassende geuren, smaken, met visuele en fysieke ervaringen. 

De teksten van de liederen gaan terug op verzen uit het Bijbelse Hooglied, op gedichten van Vergilius en Horatius en op de poëzie van Baudelaire en Emile Verhaeren. Ze gaan over het spel van de liefde, over verlangen en verdriet, over de zoete geur van jasmijn en de schoonheid van een boom. Ze bezingen bovenal de natuur, die overweldigend en ondoorgrondelijk is en verwijzen naar de helende, stimulerende, betoverende werking van kruiden en planten. 

Het is muziek die doet dromen, spiritueel én zinnelijk, aards én hemels tegelijk – als een ode aan het leven en het mysterie ervan. 

Geïnspireerd door deze muziek creëerden Peter De Bie en Sara Sampelayo een alchemistisch laboratorium. De toeschouwers zitten in een pentagram om de muzikanten heen. Deze opstelling gaat terug op de oeroude vorm die refereert naar het idee van de kwintessens of vijf elementen. Een vorm die welbekend is bij de alchemisten, die meenden dat het vijfde element slechts gekend kan worden via een levenslange zoektocht – vandaar hun experimenten om het ‘ultieme goud’ te vinden. 

Terwijl de muziek weerklinkt, zijn de toeschouwers getuige van allerlei experimenten waarbij ingrediënten worden omgezet in iets anders via een alchemistisch proces van distillatie, gisting of oplossing. Vloeibaar wordt vast; nat wordt droog; koud wordt heet, en omgekeerd. Olie stolt druppelsgewijs tot eetbare parels. Een bloemknopje op je tong geeft een elektrische sensatie, houtskool wordt een zoete lekkernij... 

De uitkomst van dit visuele spektakel is een zinnelijke ervaring met balsems, poeders, drankjes en onalledaagse amuse gueules die je door de performers worden, in alle geuren, kleuren en smaken aangereikt. Een ervaring die je deelt met diegene die naast je zit.  

www.laika.be 

Achtergrond bij de liederen en recepten uit BALSAM vind je hier

“In zekere zin is BALSAM de perfecte voorstelling om opnieuw te ervaren wat theater eigenlijk betekent: zien en horen, maar ook voelen, aanwezig zijn. Balsem op de ziel.” – E-tcetera  

“Je kijkt net als een klein kind je ogen uit, alsof je voor de allereerste keer naar het circus gaat en er een goochelaar aan het werk ziet. (…) Een tot in de puntjes verzorgde voorstelling” - ***** - concertnews 

“BALSAM verwent je ogen, oren en smaakpappillen én nodigt je uit om met open zintuigen in het leven te staan en van de wereld te proeven.” **** – Focus Knack (Lees de hele recensie)

“Doet je door tijd en ruimte dwalen” ***** - Volkskrant 

Lees het interview in Ter Dilft Magazine

Wanneer

  • vr 24 maart 2023
    van 20 uur tot 22 uur

Waar

naam
Black Box
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

€ 25,00 (Vriendenpas: € 22 | -19 tarief: € 12,5 | Kansentarief: € 5 | Kansentarief -19: € 2,5 | Bedrijvenpool Ter Dilft: € 0)

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
website
https://www.terdilft.be/
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

NoOfTickets: -1- TotalTickets: 0
Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina