Dit is een archief item!

Bieke Depoorter is een van de drie Magnum-fotografen die ons land rijk is. Ze exposeert in binnen- en buitenland, won verschillende internationale prijzen en maakte al 5 boeken. In Ter Dilft toont ze nu haar recentste project: Agata, Germaine & Bieke.

Drie jaar geleden ontmoette ze Agata toevallig in een stripclub in Parijs. Ze raakten aan de praat. De dag daarop nam Bieke de eerste foto van Agata. Bieke had voordien haar onderwerpen nooit meer dan één keer gefotografeerd. Maar hier liep het anders. Bij elke foto die ze nam, zag ze een andere Agata. Het werd uiteindelijk een project van drie jaar waarin ze vrienden werden en samen naar Griekenland, Duitsland en Libanon reisden.
Gaandeweg nemen beiden de identiteit van Germaine over, de overleden eigenares van een huis aan de rand van Parijs waar Agata een tijdje heeft gewoond. Ze verkleden zich als de oude dame en trekken samen de stad in.

In Agata verkent Bieke Depoorter de complexiteit van de fotografische onderneming, worstelend met de relatie tussen fotograaf en onderwerp. Ze duikt diep in een werkdynamiek met de jonge vrouw die ze toevallig ontmoette. Hierdoor ontstaat een alternatief universum, dat wellicht meer vragen dan antwoorden oplevert.
Het project brengt zowel het verhaal van Agata, op zoek naar haar identiteit, als van Depoorter, die experimenteert met de kwetsbaarheid van het fotografische auteurschap. Bovenal is dit project het product van een fotograaf en een onderwerp die er bewust mee instemmen om 'elkaar te gebruiken'.
Depoorters beelden worden gecombineerd met persoonlijke aantekeningen van Agata en fragmenten uit brieven die ze elkaar schrijven. Constante dialoog en zelfreflectie vormen een belangrijk aspect binnen dit project.

De tentoonstelling is alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 20 uur; zaterdag en zondag van 10 tot 16 uur.

Lees hier het interview met Bieke Depoorter in het Ter Dilft Magazine.

Bekijk hier de reportage van RTV.

Wanneer

  • vr 28 januari 2022
    t.e.m.
    zo 06 maart 2022

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

Gratis

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
website
https://www.terdilft.be/
Alle activiteiten
foto: ©Bieke Depoorter Magnum Photos 2 .jpg
foto: ©Bieke Depoorter Magnum Photos 1.jpg

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina