Terwijl de Tweede Wereldoorlog dood en vernieling zaaide, vond er onder de radar een gigantische kunstdrainage plaats. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazis kunst naar Duitsland om ambitieuze collecties op te zetten. Ook uit België.
De Standaard-journalist en Itterbekenaar Geert Sels ging op zoek langs welke trafieken belangrijke schilderijen van Memling, Van der Weyden, Jordaens en Cranach ons land verlieten. Hij legt de puzzelstukken bij mekaar die hij aantrof in de archieven van Parijs, Den Haag, Koblenz en Brussel. Aan de hand van beeldmateriaal en archiefdocumenten kom je te weten hoe privéverzamelaars, kunsthandelaars en grote veilinghuizen meegingen in het nazi-programma.
Na de oorlog keerden sommige schilderijen terug naar ons land. De meeste vooraanstaande Belgische musea hebben stukken die ooit in nazi-Duitsland waren. Tal van werken raakten zoek of zitten nog steeds in buurlanden. Andere hebben hun weg gevonden naar grote Amerikaanse musea. Dit voorjaar ontdekte Sels dat er een geroofd aquarel van Félicien Rops in de Koninklijke Bibiotheek zat. En de Belgische Memling die Hermann Göring bij zich had toen de Amerikanen hem arresteerden, waar zou die naartoe zijn?
Wanneer
-
ma 22 november 2021van 20 uur tot 22 uur
Waar
- naam
- Cultuurcentrum Ter Dilft
- adres
- Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem
Prijs
Organisatie
- naam
- Cultuurcentrum Ter Dilft
- website
- https://www.terdilft.be/