Dit is een archief item!
Update 23/02: omwille van de huidige coronamaatregelen wordt deze lezing geannuleerd. 
 
Conrard-Albert d’Ursel (1665-1738) klom op van graaf tot hertog en hoorde met zijn familie tot de top van de adel. In haar masterproef onderzocht de Bornemse Laura Vermeiren de brieven die Conrard-Albert van zijn familieleden mocht ontvangen. Daarin kwam Laura tot enkele interessante ontdekkingen die ze op 16 november in de bib komt toelichten.
 
Conrard-Albert d'Ursel, die aan het begin van de achttiende eeuw kasteel d'Ursel in Hingene zijn huidige vorm gaf, ontving vele brieven van zijn broer, vader, neef, vier zussen en dochter. Laura onderzocht conflict en vriendschap tussen de familieleden aan de hand van de inhoud en vormgeving van hun epistels. Wat wilden de briefschrijvers nu eigenlijk écht vertellen? Om dat te weten te komen, plaatste ze de inhoud van de brieven naast de omgangsvormen en conventies van die tijd.

Het werd een studie naar de alledaagse bezigheden van personen van adel, maar tegelijkertijd bieden de brieven een kijk in hun diepste gedachten en emoties. Want hoewel de correspondentie van de familieleden heel zakelijk en informatief kon zijn, bleek ze ook soms emotioneel en openhartig. Brief per brief wordt een beeld gevormd van de levensstijl en de belangen van verschillende Vroegmoderne d’Ursels. Laura biedt in haar masterproef daarnaast ook een unieke kijk op de thema's die in die tijd in brieven werden aangesneden, genderverschillen in briefwisseling en de broer-zusverhouding bij edellieden.

Een ongetwijfeld boeiende avond voor iedereen met interesse voor de geschiedenis van de d'Ursels!

De opbrengst van deze lezing zal door Laura worden geschonken aan de werking van Kasteel d'Ursel.

Wanneer

  • ma 01 maart 2021
    van 20 uur tot 21.30 uur

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

€ 5,00

Contact

website
Bestel tickets
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen
Deel deze pagina