Dit is een archief item!

Rudi Vranckx deed een interview met regisseuse Waad Al-Kateab. We vertonen dit interessant gesprek aansluitend aan de film (door corona is het helaas niet mogelijk om dit live in de zaal te laten plaatsvinden).

For Sama is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.

Er gebeurt veel in die vijf jaar: de hoopgevende revolutie wordt neergeslagen, de stad belegerd en continu gebombardeerd. Al-Kateab filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en dreiging met handheld camera, soms als bijna-slachtoffer. Ze ziet de gevolgen van dichtbij: haar man werkt als arts in een van de weinige overgebleven ziekenhuizen in de stad. Binnen de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog ervaren we met haar de onzekere toekomst voor haar kind.

For Sama toont de Syrische tragedie van binnenuit. Het commentaar daarop bereikt ons als een brief van een moeder aan haar kind. Veel dichterbij dan dit kan een oorlog niet komen.

De documentaire werd genomineerd voor vier BAFTA's bij de 73ste British Academy Film Awards en won die van Beste Documentaire. For Sama was ook genomineerd voor de Oscar van Beste Documentaire bij de 92ste Academy Awards.

VK, 2019, 95'
Regie: Waad Al-Kateab
Met o.a. Waad Al-Kateab, Hamza Al-Kateab, Sama Al-Kateab...

Elke derde dinsdag van de maand staat Film Fest Gent bij je voor de deur met een avant-première onder de arm. Onder de noemer Film Fest Gent On Tour programmeren we de allernieuwste films van de markante filmmakers van deze tijd in bioscopen of culturele centra in heel Vlaanderen. In Klein-Brabant kan je maandelijks afwisselend terecht in cc Binder in Puurs en CC Ter Dilft in Bornem. De vertoning wordt telkens op alle locaties vooraf gegaan door een video-introductie waarin Patrick Duynslaegher en een relevante gastspreker dieper ingaan op wat de film nu zo bijzonder maakt.

De volgende editie van Film Fest Gent On Tour in Klein-Brabant vindt plaats op 17 november 2020 in cc Binder. Film Fest Friends krijgen het kortingstarief op vertoon van hun lidmaatschapskaart. De film wordt een maand op voorhand aangekondigd.

Bekijk hier het interview over For Sama in De Wereld Draait Door.

Wanneer

  • di 20 oktober 2020
    van 20 uur tot 22 uur

Waar

naam
Schouwburg Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

€ 6,00 (Vriendenpas 20/21: € 5 | -19 tarief: € 3 | Bedrijvenpool Ter Dilft: € 0)
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

NoOfTickets: -1- TotalTickets: 0
Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina