Hans is een buitenmens. Zijn vader leerde hem als kind de wonderlijke schoonheid van de natuur kennen en die verwondering begon Hans als jonge tiener op zwart-wit film vast te leggen. Met een vader en een grote broer die hadden gekoerst was de fiets nooit veraf, maar de aantrekkingskracht van de camera en de magie van de donkere kamer was sterker. Fotografie was een passie.

Als jonge twintiger leerde Hans het métier als assistent fotograaf en spendeerde het geld dat hij daarmee verdiende meteen weer aan film, fotopapier en chemicaliën. Niet veel later kocht hij zijn eerste koersfiets. Fietsen werd een passie.

Door het lint is een documentair fotoproject waarin Hans de essentie vat van bikepacking. Hij volgt randonneurs die ’s ochtends om vier uur vertrekken voor ritten van 400 kilometer en ’s middags Orval drinken in plaats van isotone drankjes. Of mannen die op vrijdagavond hun fiets bepakken om pas zondagavond laat, vuil en helemaal uitgewrongen weer thuis te komen.
Hij spendeert uren op een berg in Andorra om mannen te fotograferen die van Biarritz naar Perpignan en terug racen. Of dichter bij huis, dames en heren die op zaterdagavond in Virton vertrekken voor een ritje door de nacht richting Oostende.

Door het lint gaat over fietsen als ontspanning en fietsen als ontsnapping, soms om te winnen maar meestal enkel om de ervaring en het glas bier. Hans is geboeid door de menselijke psyche en verstaat zelf als fietser wat het fietsen met zijn geportretteerden doet.

Bikepacking zit enorm in de lift. Steeds meer mensen voelen zich ertoe aangetrokken. Het is enerzijds een vlucht uit een gecontroleerde wereld, een verlangen naar vrijheid en prestatie. Anderzijds is het een eenvoudige manier om zich goed te voelen, lichaam en geest te trainen en vrienden te maken. Bikepacking is even weg zijn, of even terug zijn…

Om sterke beelden te creëren werkt Hans vaak ‘embedded’. Hij maakt dan zelf deel uit van het peloton dat hij fotografeert. Vanop de fiets komt hij letterlijk dichter bij zijn onderwerp, komt hij dieper in de actie en kan hij de sprekende details zoals een zweetdruppel vastleggen. Die shots zijn complementair aan de beelden die hij maakt vanachter het denkbeeldige lint.

Door het lint is een ode aan de fiets. Geluk kan je niet kopen maar een fiets komt heel dicht in de buurt.

thehansie.wordpress.com

I.K.V. FOTOGRAFIECIRCUIT VLAANDEREN

Foyer schouwburg. Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur. Gesloten op zon- en feestdagen en op 08.01

Wanneer

  • wo 06 januari 2021
    t.e.m.
    ma 01 februari 2021

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

Gratis
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox
Deel deze pagina