Dit is een archief item!

Opgelet: deze expo start pas op donderdag 23/09!

Pure adrenaline, dat is wat Geert Matton vastlegde. Beelden van de paardensport, vastgelegd tijdens verschillende races, tijdens grote events zoals Waregem Koerse maar ook bij veel kleinere wedstrijden met amper 5 toeschouwers.

Met oog voor de actie, voor de sport, voor het paard, maar ook voor de mens, de jockey of driver. En voor de toeschouwer, in vol ornaat of in zijn wekelijks plunje.

Met aandacht voor het verhaal achter de foto. Die verhalen brachten hem bij fokkers, bij de veearts die dopingcontrole deed… tot zelfs in een operatiezaal waar het hart van een sportpaard werd heropgestart.

De energie spat van de beelden, nochtans staat de tijd compleet stil. Een fractie van een seconde en het moment is weg. De paarden ook, de volgende bocht in, de eindmeet over en terug naar hun stal. In die fractie van een seconde moest het gebeuren, juist op het moment dat ze passeren, dat ze een en al spanning, pure concentratie uitstralen. Die ruwe brok energie bevriezen in één beeld. Het moment dat ze zweven, dat ze los komen van de grond en in het beeld ook los komen uit de tijd. Ze worden uit de actie getild. Blijven hangen in het niets, blijven nazinderen op ons netvlies. Ons hart gaat even sneller slaan, we gaan mee in die actie, voelen die energie, ook al staat alles stil.

Pure adrenaline, dat is ook wat de fotograaf voelde bij het vastleggen van die beelden. Opperste concentratie moest hij aan de dag leggen. De actie bevriezen, maar toch lichtjes meebewegen met de camera. Het onderwerp haarscherp vastleggen, maar de achtergrond van een lichte onscherpte voorzien. Thuis komen, de digitale donkere kamer in, om dat nog eens te benadrukken door een combinatie van twee beelden in een. Het zwart-wit duwt de achtergrond nog meer naar achter en de kleur laat het onderwerp nog meer naar het voorplan komen. Verstilde actie en zachte beweging, scherpte en onscherpte, kleur en zwart-wit allemaal in één beeld.

Beeldmaker.eu

I.K.V. FOTOGRAFIECIRCUIT VLAANDEREN

Foyer schouwburg. Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur. Gesloten op zon- en feestdagen.

Wanneer

  • ma 20 september 2021
    t.e.m.
    di 05 oktober 2021

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

Gratis
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina