Dit is een archief item!

In het kader van De Week van de Nieuwe Muziek halen we een klassieker vanonder het stof: Slag op het IJs van de legendarische regisseur Sergei Eisenstein (o.a. Pantserkruiser Potemkin) en Dmitri Vasiljev. De originele soundtrack is van componist Sergej Prokofjev, maar deze avond hoor je een heel andere creatie!

Fedra Coppens, docente aan onze Academie voor Muziek, Woord en Dans, zal bij een fragment van de film live muziek componeren door middel van soundpainting. Deze techniek kan je zien als een gebarentaal om mee te componeren. Het strijkorkest en de fluitklas reageren op de gebaren van Fedra en geven er hun eigen interpretatie aan, en vice versa. Zo creëren ze samen een spannende en unieke soundtrack voor deze historische film.

Introfilm De Glasharmonica (20 min.)

Als introfilm vertonen we de Russische animatiefilm De Glasharmonica (1968) van cineast Andrej Chrzianovski met de prachtige muziek van Alfred Schnittke.

In een door materialisme overheerste maatschappij is de menselijke factor geheel weg. Alles draait om bezit en geld. In het dorp arriveert een bespeler van de glasharmonica, een uiterst gevoelig instrument, dat zowel tederheid als verschrikking kan weergeven. Hij wil het gevoel bij mensen terugbrengen.
De animaties hebben veel weg van de filmpjes van Terry Gilliam (van Monty Python's Flying Circus) en sommige figuren doen dan weer denken aan de schilderijen van Salvador Dalí.

Schnittke schreef meer dan 60 filmscores. Zijn filmmuziek vormt een wezenlijk onderdeel van zijn oeuvre. In De Glasharmonica creëert Schnittke breekbare klanken met celesta, harp, theremin en prepared piano.

SU, 1968, 19’
Regie: Andrej Chrzjanovski
Muziek: Alfred Schnittke

Fragment uit Slag op het Ijs (30 min.)

Alexander Nevski verslaat in 1242 op mythische wijze de ridders van de Duitse Orde op het Peipusmeer met de Slag op het IJs. Dit thema was in 1938 heel actueel, omdat er toen veel spanningen waren tussen de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland. Tijdens het Niet-aanvalsverdrag tussen Duitsland en de Sovjet-Unie (het Molotov-Ribbentroppact, 1939) werd de film uit de bioscopen gehaald. Toen Duitsland in 1941 de Sovjet-Unie alsnog aanviel, bracht men de film opnieuw uit.

Sovjet-Unie, 1938, een fragment van 30'
Regie: Sergei Eisenstein & Dmitri Vasiliev
Muziek: Sergej Prokofjev

Koop je tickets online: snel, gemakkelijk en zonder aanschuiven aan de kassa!
Uitzonderlijk kan je voor deze film geen stoel selecteren en werken we met ongenummerde plaatsen.

Kom je graag naar zowel deze film als naar het concert van Gavin Bryars dat ook kadert in De Week van de Nieuwe Muziek? Geniet dan van ons voordelige combitarief: 20 euro, 16 euro voor Vrienden en Abonnees, 10 euro voor -19 jarigen. Een combiticket bestellen doe je hier.

Wanneer

  • di 03 maart 2020
    van 20 uur tot 21 uur

Waar

naam
Schouwburg Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

€ 6,00 (Vriendenpas 19/20: € 5 | -19 tarief: € 3)
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina