Dit is een archief item!

Walking on the dark side of life

Inspiratiebron voor deze reeks was het boek Borderline Times van psychiater Dirk De Wachter.
Een borderline-persoonlijkheidsstoornis is momenteel de meest gestelde diagnose in de geestelijke gezondheidszorg. Symptomen zijn angst, eenzaamheid, agressiviteit, instabiliteit, impulsiviteit, labiliteit en zelfmoordneigingen. De psychiatrie is een afspiegeling van de wereld waarin we leven. De Wachter noemt borderline dan ook terecht een ‘maatschappelijk ziektebeeld’.
Riet Verduyckt zocht voor deze serie dus de donkere kant van het leven op. Ze doolde nachten rond op zoek naar metaforische plaatsen en ruimtes die voor haar de kenmerken van borderline symboliseerden en suggereerden. Ze koos er bewust voor om geen mensen in beeld te brengen: borderline patiënten vertonen immers geen bijzondere uiterlijke kenmerken en ze hebben evenveel gezichten als er patiënten zijn.
De fotografe is een meester in het scheppen van sfeer en in het oproepen van emoties. Haar desolate en cinematografische beelden ademen zowel kracht als poëzie en net daarom beklijven ze. De donkere, beklemmende en unheimliche landschappen balanceren op de grens tussen zwart–wit en kleur en stralen ook een zeker Belgisch surrealisme uit. Door de filmische beeldverhouding trekt ze de toeschouwer als het ware mee in haar verhaal dat de confrontatie aangaat met het ideaalbeeld van een ‘gelukkige wereld’, die nooit bestond en die allicht ook nooit zal bestaan.

I.K.V. FOTOGRAFIECIRCUIT VLAANDEREN

Foyer schouwburg. Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur. Gesloten op zon- en feestdagen en op vrijdag 10.01.

Wanneer

  • wo 08 januari 2020
    t.e.m.
    zo 02 februari 2020

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

Gratis
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina