Dit is een archief item!

Historicus François Van Gehuchten bestudeerde gedurende vier jaar de archieven over de Boerenkrijg en kadert dit in een algemeen beeld van ongenoegen en opstand tijdens het hele Directoire (1795-1799), toen ook de criminaliteit recordhoogten bereikte. 

De Boerenkrijg was een korte strijd in 1798 die in de traditionele geschiedschrijving mythische proporties heeft aangenomen, een bibliotheek aan 'vaderlandse' geschiedschrijving. Dat is opmerkelijk want vaderlandse geschiedenis richt zich meestal op overwinningen, nationale trots, moed en glorie.

Hier ontstaat echter een herdenkingscultuur voor een mislukte opstand, een zware nederlaag, een lachwekkende strijd. De opstandelingen lieten weinig bronnen na, nauwelijks geschreven stukken en helemaal geen gedrukte documenten die hun standpunt toelichten, verantwoorden of doen begrijpen. Dat zorgde voor veel speculaties. Maar wanneer onderzoekers zich vooral baseren op de wel overvloedig aanwezige rapporten en brieven van de Franse republikeinen, komt een totaal ander beeld naar voor dan in de zeldzame geschriften van de opstandelingen.

In Klein-Brabant hielden de opstandelingen ongeveer twee weken stand. Op het Kardinaal Cardijnplein in Bornem staat nog steeds een standbeeld dat de strijd herdenkt.

Maar wat was eigenlijk het doel van de opstandelingen? De Franse republiek weg, maar dan? De arend van Oostenrijk, de Brabantse driekleur of de kleuren van Oranje? Nooit hebben ze 'Leve België' geroepen, wel: 'Voor het oude Nederland!'

François Van Gehuchten schreef het boek 'Liever de kogel of de guillotine' na jarenlang onderzoek over de Boerenkrijg. Op 23 september komt hij erover vertellen in de bib.

Wanneer

  • ma 23 september 2019
    van 20 uur tot 21.30 uur

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

€ 5,00
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina