Dit is een archief item!

Deze lezing wordt geannuleerd!

Een geschiedenis van homoseksualiteit in België.

Verzwegen verlangen is het allereerste historische overzichtswerk over de geschiedenis van homoseksualiteit in België, van de late middeleeuwen tot vandaag. Nu pas? Nu pas. Wij Vlamingen zijn blijkbaar al eeuwen kampioen in het doodzwijgen van ‘ongepaste verlangens’.

De voorbije eeuwen bleef het inderdaad vaak opmerkelijk stil rond zogenaamde 'sodomieten', 'buggers', 'geelgieters' en 'vuile vrouwen'. Niettemin tonen talloze bestofte gerechtelijke dossiers aan dat 'de liefde die haar eigen naam niet noemen durfde' ook bij ons allesbehalve zeldzaam was. Aansluitend bij het boek gebruikt deze lezing die fascinerende procesdossiers als leidraad om een verborgen geschiedenis bloot te leggen: als gidsen doorheen een vergeten wereld van badhuizen, urinoirs, achterkamers en homobars, en als de rijke getuigenissen van vurige verlangens die de samenleving lange tijd begreep als zondig of ziek. De lezing staat stil bij de leefwereld van 'potten' en 'pederasten' in België, van de middeleeuwen tot vandaag, en bespreekt de veranderende mentaliteit rond een thema dat slechts met mondjesmaat publiekelijk bespreekbaar werd.

De geschiedenis van homoseksualiteit is zeker niet ten einde. Alleen door bewust te zijn van de complexe, soms gruwelijke en dan weer verrassende geschiedenis van homoseksualiteit kunnen we begrijpen hoe precair de situatie van vandaag is.

Elwin Hofman is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en een van de auteurs van het boek. Hij komt graag meer tekst en uitleg geven.

Wanneer

  • ma 19 februari 2018
    van 20 uur tot 22 uur

Waar

naam
BIB Bornem
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

€ 5,00
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina