Dit is een archief item!

Zo 07.04 | 14.30 uur
Finissage met interventie van Rachel Daniëls

Rachel Daniëls (geb. 1998, Genk) is een multidisciplinaire kunstenaar die installatiekunst en experimentele muziek combineert. Haar installaties bevatten een overvloed aan alledaagse objecten, pictogrammen en symbolen uit diverse (sub)culturen, die op een ogenschijnlijk chaotische wijze zijn samengevoegd. Deze beeldtaal, gekenmerkt door een mix van humor en latent geweld, nodigt uit om de relatie tussen individu en maatschappij te bevragen in de context van een voortdurend veranderende wereld.

Daniëls integreert hedendaagse performatieve rituelen in haar artistieke praktijk. Voor deze finissage zal ze vertrekken vanuit teksten van Philip K. Dick die ze herwerkt tot een nieuw geheel.

PARANOIA

I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Een tentoonstelling die ambigue grenzen bewandelt tussen het zichtbare en onzichtbare, realiteit en fictie, privé en publiek, reflectie en inbeelding, argwaan en verlangen.

Kunstenaars: Karina Beumer, Che Go Eun, Elleke Frijters, Joke Hansen, Mehdi-Georges Lahlou, Meriton Maloku, Mikes Poppe, Martina Sauter, Kris Van Dessel, Charlot Van Geert, Tim Volckaert

Zien en gezien worden. Het verlangen om opgemerkt te worden en de angst om betrapt te worden zijn universeel menselijke gevoelens. In een samenleving waarin iedereen vrijwillig details over hun leven met de wereld deelt, we ons afvragen of Google ons ‘afluistert’ en beveiligingscamera’s ons overal volgen, heeft de blik, en vooral de blik van een ander, een bijzondere waarde.

Enerzijds zijn er meer dan ooit mechanische ogen op ons gericht – we dragen allemaal een of meerdere camera’s op zak en maken voortdurend beelden van onszelf en elkaar. De honderd ogen van de mythologische reus Argos en het alziend oog van God zijn vervangen door miljoenen mobiele camera’s die de meest belangrijke en banale momenten van onze levens registreren. De manier waarop digitale technologie en zichtbaarheid onze levens bepalen, intensifieert een vorm van paranoia die misschien altijd al bestond: het gevoel gezien te worden door al dan niet levenloze objecten. Anderzijds is het ook heel menselijk om in onze omgeving, in muren, huizen of bomen, schijnbaar ogen of gezichten te herkennen. Zijn we onbewust op zoek naar de warmte van een herkenbare blik? Of zijn we bezorgd dat die koude stenen blik ons, net als de camera van onze telefoon, ook ziet? Misschien zelfs terugkijkt? Hebben de muren ogen? Lachen al die levenloze blikken ons toe, of beoordelen ze ons?

Wanneer zijn we van de (beoordelende) blik van een ander afgeschermd? Wanneer willen we gezien worden? Wanneer worden we, buiten ons weten om, gadegeslagen door een onzichtbare gluurder? En omgekeerd: wat doen we wanneer we denken dat er niemand kijkt? Wat gebeurt er net om de hoek, net achter het gordijn, net voorbij onze blik? Wat zien we, wat kiezen we niet te zien en wat beelden we ons in? Welke blikken flatteren of beschamen, welke blikken lokken we uit of slaan we neer? En welke menselijke of mechanische blikken volgen ons?

Curator: Tamara Beheydt

Van 17.02 tot 07.04.2024
De Ruimte

Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 16 uur. Gesloten op zondag 31.03 en maandag 01.04.2024

Wanneer

  • za 17 februari 2024
    t.e.m.
    zo 07 april 2024

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

Gratis

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
website
https://www.terdilft.be/
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina