Deze Podcastrelease is een exclusieve actie voor Vriendenpashouders van Ter Dilft.
Reserveer je ticket met de unieke code die je als Vriend in je mailbox krijgt op 09/11.
Je beluistert de volledige podcast van 8 delen in het bijzijn van de makers en stemmen van de podcast en krijgt er tijdens de pauze halfweg koffie en taart bovenop.
(Maximum 40 beschikbare plaatsen)

'Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood!' is een uitspraak van een legerofficier ten aanzien van de dienstplichtige vader van Adriaan Van Aken, na alweer een jammerlijk mislukte schietoefening of dril.

Geen al te best soldaat dus, maar Lode Van Aken (1943-2021) wordt in de vroege jaren '70 wel één van de eerste huismannen van ons land. Daardoor groeien Adriaan en zijn zus de facto op met twee moederfiguren.

Om het verhaal van zijn vader te vertellen interviewde Adriaan zijn moeder, zijn zus, zijn vrouw, een paar nichtjes, de enige zus van zijn vader en vier van diens broers.

Op basis daarvan maakte hij een achtdelige podcast, een persoonlijk verhaal over een kleurrijke familie waarin 'en passant' hete hangijzers als feminisme, gender en rollenpatronen worden aangeraakt, zonder daarbij afbreuk te doen aan de schier onvatbare persoonlijkheid van de soldaat.

De voorstelling Soldaat Van Aken vormt het tedere voorgeborchte van de podcast. Een intieme podiumervaring voor een klein publiek die even theatraal als auditief is, en waarin Adriaan weliswaar is te horen, maar de scène voor het overige aan zijn 13-jarige dochter Maria-Julia laat, de enige kleindochter van de soldaat.

De podcast wordt een waardige opvolger voor Afscheid van een auto (2021, ***** De Volkskrant, selectie Prix Europa), de voorstelling borduurt dan weer verder op een aantal inzichten die Adriaan opdeed tijdens het maken van Surfer Rosa Begijntje (2022).

Research, interviews, montage: Adriaan Van Aken / spel: Maria-Julia Van Aken / opname, sound design, dramaturgie: Lucas Derycke / muziek & bruitages: Joris Caluwaerts / dramaturgie: Els Theunis / geluid: Tom Buys / vorm: Sara Bomans / coaching:  Johan Petit / stage: Anouk Kellner / coproductie: Martha!tentatief

Met de stemmen van Rik, Nest, Godelieve, Roger en Francis Van Aken, tal van aangetrouwden en extra vrouwelijk perspectief namens Leentje, Veerle en Tamara Van Aken, Kristien Van Ingelgem, Trees Van Gerwen en Hannelore Marynen.

www.nieuwstedelijk.be 

Wanneer

  • zo 03 december 2023
    van 13 uur tot 17.30 uur

Waar

naam
Schouwburg Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem

Prijs

Gratis (Vriendenpasactie: € 0)

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
website
https://www.terdilft.be/
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina