Kan men tijd in een afbeelding vastleggen? Deze vraag zette de fotografe aan tot een onderzoek naar tijd met als case de Antwerpse Sint-Michielsabdij. Die werd gesticht in het jaar 1124 en stond 707 jaar lang op de Scheldekaaien voordat ze verwoest werd in 1831. De restanten hiervan werden in het najaar van 2021 terug opgegraven.
Deze reeks vertelt het verhaal van de abdij, de omwonenden en de laatste dagen van Isabelle van Bourbon, de tweede vrouw van Karel de Stoute en moeder van Maria van Bourgondië. Zij werd daar ooit begraven in een praalgraf. Helaas is dit door de tijden heen allemaal verloren. Tarditas Temporis is een reconstructie van dit verloren verleden.
Aan de hand van dit historisch verhaal onderzoekt Philtjens de relatie tussen tijd en beeld. Polaroids zijn een vluchtig medium, gebruikt om een moment snel vast te leggen. Met haar experimentele polaroids tracht ze het vergaan van de Sint-Michielsabdij door de tijd heen weer te geven en zo tijd te vangen in een beeld. De chemische processen die op deze werken zijn toegepast refereren naar het proces van natuurlijke vergankelijkheid.
Je zou deze reeks dus de visualisatie van een reis in de tijd kunnen noemen.
Philtjens werk focust zich vooral rond antropologie, de menselijke psyché maar ook op tijd en vergankelijkheid. Ze is geïntrigeerd door de vele aspecten van de mens en het geheugen maar ook door het verloop en effect van tijd. Als beeldend kunstenaar bekijkt Axelle de wereld in verschillende lagen. Deze verkent ze graag in haar werk via bewerkingen op polaroids of prints.
Het grootste deel van haar praktijk is experimenteel. Sommige werken hebben een basis in het metafysische, andere in de menswetenschap. Vaak neemt ze een onderzoekend standpunt in.
axvm15.wixsite.com/axellevmphiltjens
I.K.V. FOTOGRAFIECIRCUIT VLAANDEREN
Foyer schouwburg. Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen (09.05, 10.05, 11.05, 19.05, 20.05).
Wanneer
-
do 02 mei 2024t.e.m.ma 03 juni 2024
Waar
- naam
- Cultuurcentrum Ter Dilft
- adres
- Sint-Amandsesteenweg 41-432880 Bornem
Prijs
Organisatie
- naam
- Cultuurcentrum Ter Dilft
- website
- https://www.terdilft.be/