Dit is een archief item!

In het rusthuis Belle Époque wonen oude mensen en een hondje in afgeleefde kamers. Niet iedereen kan het goed vinden met iedereen, maar toch willen de bewoners niets liever dan samenzijn. Soms is het zelfs best gezellig in het rusthuis. Wat buiten het huis gebeurt, boeit weinig. De fotografe legt alles vast, zacht en liefdevol: de geleefde levens, de vergeten verhalen, momenten en gekoesterde bezittingen.

De fotografe focust in deze reeks op de laatste fase, aan het einde van een lang mensenleven. Hoe ziet dat leven er nog uit met de blik op het nakende einde? Wat was belangrijk en wat niet? Is het mogelijk om herinneringen verder te laten leven? Hoe wordt ‘tijd’ beleefd. Wat vertelt de klok, hoe lang tikt een hart nog?

Helbers beelden zijn een reflectie over tijd, wachten en vergankelijkheid. Nog even wil ze die onmogelijke poging ondernemen om mensen, objecten en herinneringen te redden van het vergeten.

Achter elk universeel verhaal en de illustratie van het abstracte idee schuilen portretten van echte mensen die vrienden werden van de fotografe. Het huis en de bewoners in beeld brengen was een droom voor Helber. Ze dompelt zich graag onder in onbekende, nieuwe werelden en bouwt al fotograferend een relatie op met de omgeving en de mensen.

Vandaag bestaat Belle Époque niet meer, het pand werd verkocht, de bewoners verhuisden of stierven.

Julia Helber studeerde fotografie aan LUCA school of Arts. Daarnaast is ze kunsthistorica met een fascinatie voor kleur, licht en stillevens. Belangrijke inspiratiebronnen bij haar fotografisch werk zijn de schilderkunst en thema’s als de eindigheid van het leven, herinneringen en het verglijden van de tijd.

www.juliahelber.com

I.K.V. FOTOGRAFIECIRCUIT VLAANDEREN 

Foyer schouwburg. Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 19 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur. Gesloten op zon- en feestdagen (01.11 en 02.11)

Wanneer

  • do 05 oktober 2023
    t.e.m.
    ma 06 november 2023

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-43 2880 Bornem

Prijs

Gratis

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
website
https://www.terdilft.be/
Alle activiteiten

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina