Cinema Pameer (Afghanistan)

Cinema Pameer (Afghanistan) Cuisinema

In zowat elke cultuur zijn ontmoeting en eten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Via lekkere hapjes en goede cinema brengen we mensen met elkaar in contact. De filmwerkgroep van Ter Dilft, een groep cinefiele vrijwilligers die mee aan tafel zit voor de filmprogrammatie, organiseert samen met Vluchtelingenwerk Klein-Brabant tijdens Cuisinema 3 inspirerende filmavonden waarbij ook de smaakpapillen geprikkeld worden.

Said Chaleh is de manager van Cinema Pameer, een bioscoop gelegen in het hart van Kaboel, de hoofdstad van het door oorlog verscheurde Afghanistan. Said zorgt met zijn filmvertoningen voor een oase van rust bij inwoners en verloren zielen die de oorlog diep in het lichaam dragen. Een filmvoorstelling in Cinema Pameer gaat er net iets anders aan toe dan in onze cinema: een cinemamanager die publiek ronselt in de straten, iemand die met snoep langskomt tijdens de film, praten en weggaan,... Het zijn maar enkele verschillen. Wat ons wel verbindt: bezoekers die met verwonderde ogen naar het scherm staren. 

Cinema Pameer is geen politieke film, maar een visueel pamflet dat toont dat cinema doet dromen, zelfs in een stad die tot in de kern verwoest werd. 

Zin om eerst mee te koken?

Naar top