naar top
CC Ter Dilft

Visie & historiek

Als regionaal werkend cultuurcentrum heeft Ter Dilft een rijke geschiedenis in Klein-Brabant en omgeving.

Bouw en infrastructurele uitbreidingen

De werken aan cultuurcentrum Ter Dilft startten in 1973 en werden voltooid in 1976. Toen Ter Dilft op 5 juni 1976 de deuren opende, was meteen duidelijk dat het een cultuurcentrum voor de regio Klein-Brabant en omstreken wilde zijn. Intussen is gebleken dat Ter Dilft deze rol daadwerkelijk vervult.

Het gemeentebestuur van Bornem en de raad van bestuur van Ter Dilft bleven intussen niet stil zitten. Begin jaren tachtig werd een oude bioscoopzaal omgebouwd tot de kleine theaterzaal ’Den boomgaard‘ (370 plaatsen). Dat was slechts een tijdelijke situatie. In 1989 breidde Ter Dilft uit met een heuse schouwburg met 514 zetels, met aansluitend een ruime ontvangst- en tentoonstellingsruimte. Onder de schouwburg kwamen er een repetitieruimte voor theater en muziek, een tweede repetitieruimte voor dans en vijf vergaderruimtes bij. Op 10 april 1992 was deze nieuwe infrastructuur voor het publiek toegankelijk. 

Eind jaren '90 werd met een volgende uitbreiding gestart ter hoogte van de Sint-Amandsesteenweg. Er was immers een tekort aan vergaderruimtes, administratieve ruimtes en leslokalen voor de academie beeldende kunsten. Deze nieuwe lokalen werden in juni 2000 in gebruik genomen.

Anno 2015 dienen zich grote veranderingswerken aan. De site Ter Dilft wordt grondig aangepakt. Er komt een nieuw volume waarin onder andere de bibliotheek, het cultuurcafé en de muziekacademie zullen ondergebracht worden. Andere delen van de infrastructuur blijven behouden maar worden stevig verbouwd zoals de polyzaal en de huidige bibliotheek. De werken starten eind 2015. Op die manier wordt Ter Dilft grotendeels klaargestoomd voor de volgende decennia: een open en dynamisch huis voor velen, multifunctioneel en duurzaam. Het einde van de werken is voorzien in september 2017.

Naast het hoofdgebouw aan de Sint-Amandsesteenweg beschikt Ter Dilft ook over zes gemeenschapshuizen in de verschillende deelgemeenten (Hingene, Wintam, Eikevliet, Branst, Mariekerke en Weert). Deze gemeenschapshuizen staan in de eerste plaats ten dienste van het plaatselijk gemeenschapsleven en werken voornamelijk receptief. Op het abdijdomein in Bornem beheert Ter Dilft bovendien sinds september 2012 de nieuwe polyvalente zaal Kloosterheide

Werking en de erkenning van het cultuurcentrum

Ter Dilft werd voor het eerst op 1 januari 1977 als lokaal cultuurcentrum erkend. In 1983 volgde een erkenning als regionaal werkend cultuurcentrum. Negen jaar later, in 1992, kreeg het cultuurcentrum een plaats toegewezen in de toenmalige hoogste categorie. Sinds het decreet van 1 januari 2002 is Ter Dilft op basis van zijn werking en voorgeschiedenis in de categorie B erkend.

Ter Dilft staat garant voor een uitgebreid en divers artistiek aanbod. Je kan er terecht voor theater, dans, muziek, humor, fotografie, beeldende kunst, film… Grote namen maar ook jong en veelbelovend talent krijgen er een podium. Bomvolle zalen en kleinschalige of intieme voorstellingen wisselen elkaar af. Gestoeld op onze jarenlange ervaring mikken we op de wensen van ons publiek maar dagen we ook graag uit om nieuwe dingen te proberen. We koesteren wat door velen goed onthaald wordt maar schuwen het experiment niet.

Ook een goedgevulde vormingsagenda brengt in Ter Dilft heel wat mensen over de vloer. De meest uiteenlopende cursussen en workshops worden hier aangeboden en gretig afgenomen. 

Ter Dilft is al jaren een begrip in de ruimere regio. Het aanbod richt zich naar jong en oud. Aan de jeugd geven we een bijzonder signaal. Vanaf het seizoen 2015-2016 geniet elke -19-jarige van een opmerkelijk voordeel: 50 % korting op de basisprijs van elke podiumvoorstelling en film. We hopen op die manier een trouw en talrijk abonnementenpubliek aan te vullen met jong en nieuwsgierig geweld.

 

Buiten 01 B (c) Henri Van Cleemput Ter Dilft nieuwbouw B (c) Morgen Architectuur2.jpg Onthaal 01 B (c) Henri Van Cleemput Algemene foyer 02 B (c) Henri Van Cleemput AMWD 01 B (c) Henri Van Cleemput Bib 02 B (c) Henri Van Cleemput Cultuurcafé 01 B (c) Henri Van Cleemput Algemene foyer 01 B (c) Henri Van Cleemput AMWD 02 B (c) Henri Van Cleemput